Orkest

Repertoire

Humor in de muziekVanaf het begin heeft het KamerOrkest Driebergen gekozen voor een originele en afwisselende programmering, in de regel met muziek van na 1750. Het orkest streeft er naar programma’s rond een bepaald thema te presenteren. Zo heeft het KOD in maart 1997 een herdenkingsconcert gegeven naar aanleiding van het overlijden van componist en dirigent Jurriaan Andriessen. Deze thema’s zijn te herkennen in de titels van de concerten, zoals: ‘Vrouw in het spel’, ‘Humor in de muziek’, ‘Shakespeare’, ‘la douce France’,  om er een paar te noemen. Componisten als Haydn, Beethoven en Schubert zijn dikwijls langsgekomen, maar ook namen als Elgar, Saint-Saëns, Berlioz, Gounod, Bruch, Strawinsky en Moessorgski komen in onze repertoire-lijsten voor.
theater

Bij de meeste concerten is wel sprake van de één of andere samenwerking. Vele solisten hebben met ons opgetreden, zoals Caroline Wagner en Emi Ohi Resnick (viool), Janos Konrad en Frank Brakkee (altviool), Jeroen den Herder en Alberto Mota Kanji (cello), Liesbeth Allart (althobo), Dirk Jan Horringa en Tom Wolfs (klarinet), Lara Diamant en Hadewych Voorn (mezzosopraan), Joost Raymakers, Peter Greve en Bas Verheijden (piano), en onze eigen Wim Markus (fluit).

In het zangspel ‘Fernando’ van Schubert en de ‘Schauspieldirektor’ van Mozart werd samengewerkt met solozangers en vertellers. In 2002 werd samengewerkt met maar liefst drie gemengde koren, en in 2012 met het VrouwenKamerkoor Driebergen. In 2016 werd met een speciaal samengesteld koor de mis in Es van Schubert uitgevoerd. In 2009 speelden we samen met het Alkmaars Symfonie Orkest de 4e symfonie van Mahler, en in 2019 Beethoven's Pastorale, samen met het Haags Symfonie orkest Euterpe.

Het orkest heeft steeds oog gehad voor hedendaagse muziek. Het KOD heeft drie opdrachtcomposities in première gebracht: het vioolconcert van Lorre Lynne Trytten, het stuk ‘Laws of Science’ voor twee pauken en orkest van Jacob ter Veldhuis (ter gelegenheid van de verwerving van eigen pauken) en de ‘Vijf Nederlandse melodieën en één Duitse’ van onze eigen, inmiddels overleden, klarinettist Peter van Hasselt. Al deze werken staan op de CD ‘Brainstorm’, die in 1995 verscheen. Later werd onder meer werk uitgevoerd van Julius Röntgen, Ton de Leeuw, Gyula David, Peteris Vasks en Mathilde Wantenaar. Bij het lustrum in 2018 schreven Utrechtse compositie-studenten speciaal voor ons drie opdrachtstukken, buitengewoon spannend!

Voor een volledig alfabetisch overzicht van alle door het KOD gespeelde werken, tot 2022, zie bijgaand pdfoverzicht.