Orkest

Geschiedenis KOD

KOD november 1993In 1988 werd, op initiatief van Dirkjan Horringa, het KamerOrkest Driebergen (KOD) opgericht. Het orkest groeide snel en het enthousiasme onder de leden was groot. Zeven weken na de oprichting werd het eerste concert al gegeven in een uitverkochte zaal van het Werkgroephuis! Programma: de vijfde symfonie van Franz Schubert en de Vioolromance in F van Ludwig van Beethoven. De Driebergse pers schreef over een 'schitterend debuut-optreden'!

Onder leiding van Dirkjan is de eerste cd 'Brainstorm' ontstaan. Daarop staat onder meer een wereldpremière, met een voor het KOD speciaal door Lorre Lynn Trytten gecomponeerd en aan Theo Olof opgedragen vioolconcert. Dit concert werd bij het eerste lustrum in 1993 ten doop gehouden door Theo Olof zelf en daarna met Lorre Trytten als soliste op cd gezet, samen met werken van Fritz Kreisler, Jacob ter Veldhuis, Herman Strategier en Peter van Hasselt.

Kort na de val van de muur vond een uitwisseling plaats met een amateurorkest uit Praag (Quattro Corde). Naast het gemeenschappelijk musiceren en genieten van elkaars programma's kwamen in de vrije uren de verhalen los. Een onvergetelijke ervaring!

KOD in PleiadeVanaf 1997 is Albert van Eeghen dirigent van het orkest. De traditie van het voorbereiden en uitvoeren van twee concerten per jaar werd voortgezet. Daarnaast waren er diverse andere activiteiten. Een topper was de uitwisseling met een orkest uit Aylesbury (Engeland). De reis met boot en bus, de concerten, het bezoek aan Oxford en de gastvrijheid van de orkestleden, waren ervaringen waar nu nog over wordt gepraat. Ook het tegenbezoek vanuit Aylesbury aan Nederland was een groot succes.

Het KOD probeert ook de D van Driebergen inhoud te geven. Meer dan eens hebben scholen meegewerkt aan een project. Een van de hoogtepunten daarvan was het tweede lustrumconcert van het orkest in 1998 met Frank Groothof als centrale figuur in het zangspel Peer Gynt. Leerlingen van diverse basisscholen maakten tekeningen en andere werkstukken over het verhaal. Deze werden tentoongesteld in de bibliotheek en tijdens het concert.

In november 2003 vierde het KOD zijn derde lustrum met een programma 'Beelden en Verhalen', gebaseerd op muziek van Franz Schubert (het zangspel 'Fernando'), Bela Bartok (Vijf Hongaarse dansen) en van Maurice Ravel (de Suite 'Moeder de Gans'). Ook aan dit project werkten diverse scholen mee.

Inmiddels bestaat het orkest al weer 25 jaar. Dit 'lustrum der lustrums’ werd in 2013 groots gevierd met een lustrumfeest voor leden en participanten en een concert met het thema "Promenade”. Deze mijlpaal gaf aanleiding om eens flink uit te pakken met het fameuze Voorspel voor Wagners meesteropera Tristan uni Isolde, het dubbelconcert voor klarinet, altviool en orkest van Max Bruch, de Schilderijen op een tentoonstelling van Moessorgski.
De klarinet-solopartij in Bruch werd door onze oprichter en voormalig dirigent van het KOD Dirkjan Horringa gespeeld. Zo kwamen heden en verleden van het orkest weer samen.

Ons enthousiasme delen we graag met nieuwe leden! Daar danken we ons jarenlange voortbestaan aan. Kijk daarom ook eens onder Participeren.