Orkest

Het KamerOrkest Driebergen is een compact amateurorkest dat uit zo'n 30 enthousiaste musici bestaat. Wij repeteren in Driebergen, concerteren in en om de gemeente Utrechtse Heuvelrug en trekken leden aan tot soms ver buiten de regio. Wij voeren gewoonlijk twee concert-projecten per jaar uit en laten ons soms verleiden tot gelegenheidsconcerten. De vaste voor- en najaarsconcerten vinden meestal in mei en november plaats.

KamerOrkest Driebergen

Onder de leden zitten ongeveer twintig strijkers (viool 1 en 2, altviool, cello), tien blazers (fluit, hobo, klarinet, fagot, hoorn) en een slagwerker. Regelmatig nodigen wij gastspelers uit om tot een complete bezetting per project te komen.

Het orkest staat onder de bezielende leiding van Albert van Eeghen. Hij weet ons te enthousiasmeren en een mooie balans te vinden tussen prettig samenzijn en werken aan onze muzikale ontwikkeling.

Albert van Eeghen, dirigent KamerOrkest DriebergenAlbert bracht zijn jeugd grotendeels door in Ethiopië en Kenia. Hij begon op vierjarige leeftijd viool te spelen. In Amsterdam studeerde hij aanvankelijk rechten en filosofie, maar zijn hart ging toch uit naar de muziek. Hij studeerde viool bij Janos Konrad en orkestdirectie bij Joop van Zon. Momenteel is hij vaste dirigent van het KamerOrkest Driebergen, het Alkmaars Symfonie Orkest en het Haags Symfonie Orkest 'Euterpe'. Daarnaast verricht hij gastdirecties.

KOD november 1993In 1988 werd, op initiatief van Dirkjan Horringa, het KamerOrkest Driebergen (KOD) opgericht. Het orkest groeide snel en het enthousiasme onder de leden was groot. Zeven weken na de oprichting werd het eerste concert al gegeven in een uitverkochte zaal van het Werkgroephuis! Programma: de vijfde symfonie van Franz Schubert en de Vioolromance in F van Ludwig van Beethoven. De Driebergse pers schreef over een 'schitterend debuut-optreden'!

Onder leiding van Dirkjan is de eerste cd 'Brainstorm' ontstaan. Daarop staat onder meer een wereldpremière, met een voor het KOD speciaal door Lorre Lynn Trytten gecomponeerd en aan Theo Olof opgedragen vioolconcert. Dit concert werd bij het eerste lustrum in 1993 ten doop gehouden door Theo Olof zelf en daarna met Lorre Trytten als soliste op cd gezet, samen met werken van Fritz Kreisler, Jacob ter Veldhuis, Herman Strategier en Peter van Hasselt.

Lees meer...

Humor in de muziekVanaf het begin heeft het KamerOrkest Driebergen gekozen voor een originele en afwisselende programmering, in de regel met muziek van na 1750. Het orkest streeft er naar programma’s rond een bepaald thema te presenteren. Zo heeft het KOD in maart 1997 een herdenkingsconcert gegeven naar aanleiding van het overlijden van componist en dirigent Jurriaan Andriessen. Deze thema’s zijn te herkennen in de titels van de concerten, zoals: ‘Vrouw in het spel’, ‘Humor in de muziek’, ‘Shakespeare’, ‘la douce France’,  om er een paar te noemen. Componisten als Haydn, Beethoven en Schubert zijn dikwijls langsgekomen, maar ook namen als Elgar, Saint-Saëns, Berlioz, Gounod, Bruch, Strawinsky en Moessorgski komen in onze repertoire-lijsten voor.
theater

Bij de meeste concerten is wel sprake van de één of andere samenwerking. Vele solisten hebben met ons opgetreden, zoals Caroline Wagner en Emi Ohi Resnick (viool), Janos Konrad en Frank Brakkee (altviool), Jeroen den Herder en Alberto Mota Kanji (cello), Liesbeth Allart (althobo), Dirk Jan Horringa en Tom Wolfs (klarinet), Lara Diamant en Hadewych Voorn (mezzosopraan), Joost Raymakers, Peter Greve en Bas Verheijden (piano), en onze eigen Wim Markus (fluit).

In het zangspel ‘Fernando’ van Schubert en de ‘Schauspieldirektor’ van Mozart werd samengewerkt met solozangers en vertellers. In 2002 werd samengewerkt met maar liefst drie gemengde koren, en in 2012 met het VrouwenKamerkoor Driebergen. In 2009 voerden we samen met het Alkmaars Symfonie Orkest de 4e symfonie van Mahler uit. Een bijzondere samenwerking was die met Frank Groothof die als verteller de Peer Gynt Suite van Grieg presenteerde.

Het orkest heeft steeds oog gehad voor hedendaagse muziek. Het KOD heeft drie opdrachtcomposities in première gebracht: het vioolconcert van Lorre Lynne Trytten, het stuk ‘Laws of Science’ voor twee pauken en orkest van Jacob ter Veldhuis (ter gelegenheid van de verwerving van eigen pauken) en de ‘Vijf Nederlandse melodieën en één Duitse’ van onze eigen, inmiddels overleden, klarinettist Peter van Hasselt. Al deze werken staan op de CD ‘Brainstorm’, die in 1995 verscheen. Later werd onder meer werk uitgevoerd van Julius Röntgen, Ton de Leeuw, Gyula David en Peteris Vasks.