Orkest

Het KamerOrkest Driebergen is een compact amateurorkest dat uit zo'n 30 enthousiaste musici bestaat. Wij repeteren in Driebergen, concerteren in en om de gemeente Utrechtse Heuvelrug en trekken leden aan tot soms ver buiten de regio. Wij voeren gewoonlijk twee concert-projecten per jaar uit en laten ons soms verleiden tot gelegenheidsconcerten. De vaste voor- en najaarsconcerten vinden meestal in mei en november plaats.

KamerOrkest Driebergen

Onder de leden zitten ongeveer twintig strijkers (viool 1 en 2, altviool, cello), tien blazers (fluit, hobo, klarinet, fagot, hoorn) en een slagwerker. Regelmatig nodigen wij gastspelers uit om tot een complete bezetting per project te komen.

Van 1997 tot in 2021 heeft dirigent Albert van Eeghen ons orkest geleid. Met hem hebben wij vele muzikale avonturen en hoogtepunten beleefd (zie ook onder 'Geschiedenis KOD'). Wij zijn Albert dankbaar voor zijn grote bijdrage aan de ontwikkeling van het orkest.  Vanaf begin 2022 heeft Samuel Tamarit Otero het stokje overgenomen.

dirigent Samuel Tamarit OteroDe Spaans – Nederlandse dirigent Samuel Tamarit Otero begon met muzieklessen toen hij vijf was, bij Teresa Ruiz-Canela in Lucena (Spanje). Na de vooropleiding in de conservatoria van Lucena en Málaga studeerde hij viool aan de conservatoria van Amsterdam, Tilburg en Maastricht. Orkestdirectie studeerde hij bij Miguel Romea, Andrés Salado en Antony Hermus. De afgelopen jaren kreeg hij de kans om als dirigent deel te nemen aan verschillende masterclasses in heel Europa. Sinds april 2018 is Samuel dirigent van het Keizerstads Jeugdorkest te Nijmegen, en vanaf januari 2020 bij Flehite Sinfonietta in Amersfoort. De laatste jaren heeft hij o.a. Orquesta de Extremadura, Varna Philharmonisch Orkest, het Moravische Philharmonisch Orkest, het Tsjechische Filharmonie Kamerorkest en het Slowaakse Omroep Symfonie Orkest gedirigeerd. Samuel heeft als gastdirigent gewerkt bij het Flos Campi Orkest, WSKOV, het Amsterdams & Rotterdams Studenten Orkest, het Noordhollands Jeugdorkest, en het Symfonisch Collectief Breda. Vanaf  het voorjaar van 2022 dirigeert hij het KOD.

 IMG 4741Concertmeester Laura Prause: 'KOD is gezellig én gemotiveerd samen muziek maken. En, omdat iedereen er mag zijn en jou ziet zoals jij bent, voelt het als een tweede familie'.

Klarinette Marion...Klarinettiste Marion van Beurden: 'Voor mij is het KOD mijn muzikaal thuis geworden toen ik in 2017 begon mee te spelen. Het is een orkest waar je warm en hartelijk wordt ontvangen en waar we op elkaar gesteld zijn. Ik verheug me op de muziek en de mensen als ik op donderdag avond op weg naar de repetitie ben'.

KOD november 1993In 1988 werd, op initiatief van Dirkjan Horringa, het KamerOrkest Driebergen (KOD) opgericht. Het orkest groeide snel en het enthousiasme onder de leden was groot. Zeven weken na de oprichting werd het eerste concert al gegeven in een uitverkochte zaal van het Werkgroephuis! Programma: de vijfde symfonie van Franz Schubert en de Vioolromance in F van Ludwig van Beethoven. De Driebergse pers schreef over een 'schitterend debuut-optreden'!

Onder leiding van Dirkjan is de eerste cd 'Brainstorm' ontstaan. Daarop staat onder meer een wereldpremière, met een voor het KOD speciaal door Lorre Lynn Trytten gecomponeerd en aan Theo Olof opgedragen vioolconcert. Dit concert werd bij het eerste lustrum in 1993 ten doop gehouden door Theo Olof zelf en daarna met Lorre Trytten als soliste op cd gezet, samen met werken van Fritz Kreisler, Jacob ter Veldhuis, Herman Strategier en Peter van Hasselt.

Lees meer...

Humor in de muziekVanaf het begin heeft het KamerOrkest Driebergen gekozen voor een originele en afwisselende programmering, in de regel met muziek van na 1750. Het orkest streeft er naar programma’s rond een bepaald thema te presenteren. Zo heeft het KOD in maart 1997 een herdenkingsconcert gegeven naar aanleiding van het overlijden van componist en dirigent Jurriaan Andriessen. Deze thema’s zijn te herkennen in de titels van de concerten, zoals: ‘Vrouw in het spel’, ‘Humor in de muziek’, ‘Shakespeare’, ‘la douce France’,  om er een paar te noemen. Componisten als Haydn, Beethoven en Schubert zijn dikwijls langsgekomen, maar ook namen als Elgar, Saint-Saëns, Berlioz, Gounod, Bruch, Strawinsky en Moessorgski komen in onze repertoire-lijsten voor.
theater

Bij de meeste concerten is wel sprake van de één of andere samenwerking. Vele solisten hebben met ons opgetreden, zoals Caroline Wagner en Emi Ohi Resnick (viool), Janos Konrad en Frank Brakkee (altviool), Jeroen den Herder en Alberto Mota Kanji (cello), Liesbeth Allart (althobo), Dirk Jan Horringa en Tom Wolfs (klarinet), Lara Diamant en Hadewych Voorn (mezzosopraan), Joost Raymakers, Peter Greve en Bas Verheijden (piano), en onze eigen Wim Markus (fluit).

In het zangspel ‘Fernando’ van Schubert en de ‘Schauspieldirektor’ van Mozart werd samengewerkt met solozangers en vertellers. In 2002 werd samengewerkt met maar liefst drie gemengde koren, en in 2012 met het VrouwenKamerkoor Driebergen. In 2016 werd met een speciaal samengesteld koor de mis in Es van Schubert uitgevoerd. In 2009 speelden we samen met het Alkmaars Symfonie Orkest de 4e symfonie van Mahler, en in 2019 Beethoven's Pastorale, samen met het Haags Symfonie orkest Euterpe.

Het orkest heeft steeds oog gehad voor hedendaagse muziek. Het KOD heeft drie opdrachtcomposities in première gebracht: het vioolconcert van Lorre Lynne Trytten, het stuk ‘Laws of Science’ voor twee pauken en orkest van Jacob ter Veldhuis (ter gelegenheid van de verwerving van eigen pauken) en de ‘Vijf Nederlandse melodieën en één Duitse’ van onze eigen, inmiddels overleden, klarinettist Peter van Hasselt. Al deze werken staan op de CD ‘Brainstorm’, die in 1995 verscheen. Later werd onder meer werk uitgevoerd van Julius Röntgen, Ton de Leeuw, Gyula David, Peteris Vasks en Mathilde Wantenaar. Bij het lustrum in 2018 schreven Utrechtse compositie-studenten speciaal voor ons drie opdrachtstukken, buitengewoon spannend!

Voor een volledig alfabetisch overzicht van alle door het KOD gespeelde werken, tot 2022, zie bijgaand pdfoverzicht.